1. Support
  2. Knowledge Base
  3. Basisprincipes van de Uptrends-app
  4. Controleregeltypes

Controleregeltypes

Uptrends biedt een breed scala aan controleregeltypes voor uw monitoringbehoeften. Elk heeft een specifieke set instellingen en configuratieopties om u te helpen bij het uitvoeren van een monitoringtaak. Eerst moet u beslissen welke controleregeltypes u nodig heeft, want er zijn verschillende keuzes voor het monitoren van uw webpagina: synthetic controleregels zoals basiscontroles (Uptime monitoring), controles die een echte browser gebruiken (Browser monitoring, Transacties) of API Monitoring. Natuurlijk kunt u meerdere controleregeltypes naast elkaar gebruiken en eventueel combineren met Real User Monitoring, om uw de werkelijke prestaties van de site te meten zoals deze door uw gebruikers worden ervaren.

Basiscontroles

Een basiscontrole kijkt alleen naar de eerste response; er wordt niet gekeken naar andere pagina-elementen. Het controleert de beschikbaarheid en response van de pagina op basis van enkele belangrijke onderdelen. Een basiscontrole kan zo vaak als eenmaal per minuut plaatsvinden, wat een nauwkeuriger beeld geeft van de uptime van de pagina dan een echte browser check.

Real browser checks

Een echte browsercheck downloadt en laadt de volledige pagina-inhoud (scripts, CSS-bestanden, afbeeldingen en inhoud van derden) in een echt browservenster. De echte browserchecks worden mogelijk zo vaak als eens in de vijf minuten gepland. Ze bieden u een gesimuleerde weergave van de ervaring van een echte gebruiker met uw webpagina. Dit controleregeltype geeft u een idee over de uptime, maar met minder nauwkeurigheid dan een basiscontrole.

Meer informatie over het verschil tussen basiscontroles en echte browserchecks is te vinden in het Knowledge base-artikel Eenvoudige webpaginacontroles versus echte browser checks.

Uptime-controleregels

Uptime-controleregels worden ook wel beschikbaarheidscontroleregels genoemd. Ze voeren basiscontroles uit. De volgende types uptime-controleregels zijn beschikbaar::

HTTP(S)- en Webservice HTTP(S)-controleregels

Een HTTP-controleregeltype controleert een website op uptime terwijl het HTTPS- controleregeltype een website die is beveiligd met een SSL-certificaat op uptime controleert.

Een Webservice HTTP-controleregeltype controleert een webservice op uptime. De gerelateerde Webservice HTTPS-controleregel controleert een webservice die is beveiligd met een SSL-certificaat op uptime.

Ga voor meer informatie over deze controleregeltypes naar HTTP(S)-controleregels en Webservices monitoren.

Netwerkserver-controleregels

• Ping
    Een Ping-controleregeltype controleert elk IP-adres dat buiten de firewall bereikbaar is op uptime en beschikbaarheid.
  • Connect
    Het Connect-controleregeltype voert een low-level TCP Connect uit op een specifieke poort.

Lees de Knowledge base-artikelen Overzicht netwerkchecks en Een netwerkcheck-controleregel instellen voor meer gedetailleerde informatie.

Databaseserver-controleregels

Microsoft SQL Server, MySQL

Mailserver-controleregels

SMTP, POP3, IMAP

Geavanceerde beschikbaarheidscontroleregels

De volgende geavanceerde beschikbaarheidscontroleregels zijn beschikbaar:

• (S)FTP
    Een controleregeltype (S)FTP monitort uw (S)FTP-server op uptime en beschikbaarheid.
  • DNS
    Een controleregeltype DNS monitort uw DNS op stabiliteit en uptime. Door uw DNS te monitoren, zorgt u ervoor dat uw DNS-configuratie blijft zoals u bedoeld had.
  • SSL-certificaten
    Een controleregeltype SSL-certificaat monitort uw SSL-certificaten om ervoor te zorgen dat ze altijd beschikbaar zijn en niet zijn verlopen.

Browsercontroleregels

De browsercontroleregels in deze categorie zijn echte browsercontroleregels en de volgende types zijn beschikbaar:

• Full Page Check
    Een controleregeltype Full Page Check controleert uw website performance op een elementair niveau en geeft uw data weer in een uitgebreide watervalgrafiek.
  • Full Page Check+
    Een controleregeltype Full Page Check + controleert uw website performance op een elementair niveau, inclusief inhoud van derden, en geeft uw data weer in een uitgebreide watervalgrafiek.

In het gedeelte Full Page Check vindt u alle informatie over het toevoegen van dit type controleregel en het beheren van de instellingen.

Transactiecontroleregels

Transactiecontroleregels, of webapplicatiecontroleregels, testen uw cruciale gebruikersinteracties op functie en performance op regelmatig geplande intervallen. U weet altijd de status van uw transacties. Transactiecontroleregels zijn echte browsercontroleregels. Transactiemonitoring wordt uitgebreid uitgelegd in het gedeelte Transacties van de knowledge base.

Hoe werkt transactiemonitoring?

Stel u voor dat uw gebruikers op een computer met uw site interacteren via een browservenster. Ze vullen formulieren in, klikken op knoppen en maken selecties terwijl ze door een transactie op uw site navigeren. Vervang die gebruiker nu door een robot die precies hetzelfde doet. Dat is wat er gebeurt als u uw transacties monitort. De controlestationcomputers van Uptrends openen een actuele Chrome-browser en gebruiken een script om naar uw site te navigeren en dezelfde interacties uit te voeren die uw gebruikers elke dag doen. Terwijl de controlestations controleren op een correct functioneren, controleren ze uw transacties ook op snelheid. Als ze een fout vinden of als uw transacties onder de verwachte prestatienormen vallen, weet u dat.

Hoe zit het met het script voor de transactie?

Het controlestation volgt een script om de test uit te voeren, maar maak u geen zorgen, u hoeft geen script te coderen als u dat niet wilt. Wij hebben de transaction recorder om u daarbij te helpen. De transaction recorder is een Chrome-extensie die uw voortgang bijhoudt terwijl u door uw transacties klikt. Eenmaal opgenomen, heeft u twee keuzes:

• Schrijf en beheer zelf uw scripts met de transaction recorder of schrijf uw script direct.
  • Laat Uptrends' Support uw opname gebruiken om uw script voor u te schrijven en te testen.

Hoe begin ik met transactiemonitoring?

Afhankelijk van hoe u graag met nieuwe onderwerpen werkt, kunt u verschillende benaderingen kiezen.

• Duik direct in de materie en volg de winkelwagen-tutorial om leren over transacties door te doen.
  • Maak uzelf eerst vertrouwd met de theorie en laat u adviseren over planning en hoe u valkuilen kunt vermijden. Al die informatie is te vinden in het gedeelte Transacties van de knowledge base.

API-controleregels

Uptrends’ API-controleregels kunnen een enkele response controleren of complexe multi-step API calls afhandelen. Er zijn twee verschillende types om elk van deze taken uit te voeren:

Webservice HTTP/HTTPS

De Webservice HTTP/HTTPS-controleregels kunnen één enkele response testen. Het gebruik van webservicecontroleregels wordt aanbevolen om de beschikbaarheid en uptime van een API te controleren met behulp van basisauthenticatie en inhoudcontroles. Meer informatie over Webservice-controleregels vindt u in onze knowledge base.

Multi-step API

Als u een van de volgende handelingen moet uitvoeren, wilt u een Multi-step API-controleregel gebruiken:

U vindt meer set-upinformatie in onze knowledge base.