1. Support
 2. Academy
 3. Synthetische Controleregels
 4. Controleregels voor beschikbaarheid

Les: Controleregels voor beschikbaarheid

We vernieuwen onze gebruikersinterface. Sommige informatie is nog niet aangepast. Lees meer.

In deze les leert u hoe u een eenvoudige controleregel voor beschikbaarheid toevoegt en configureert voor uw website of webservice. Dit is het type controleregel dat u gebruikt om te kunnen zien of uw website of webservice in de lucht is of niet – een soort rooksignaal, maar dan beter.

Welke types controleregels voor beschikbaarheid zijn er?

Uptrends controleert vier types websites en webservices op beschikbaarheid, elk met subtiele verschillen in configuratie. Er zijn ook controleregels voor geavanceerde beschikbaarheid, deze worden in de volgende les behandeld.

 • Http
  Een Http-type controleregel controleert de uptime en beschikbaarheid van een website.
 • Https
  Een Https-type controleregel controleert de uptime en beschikbaarheid van een website die beveiligd is met een SSL Certificaat.
 • Web Service Http
  Een webservice Http-type controleregel controleert de uptime en beschikbaarheid van een webservice.
 • Web Service Https
  Een webservice Https-type controleregel controleert de uptime en beschikbaarheid van een webservice die beveiligd is met een SSL Certificaat.

Een controleregel voor beschikbaarheid toevoegen en configureren

De volgende aanwijzingen kunnen u bekend voorkomen als u onze cursus ‘Inleiding tot controleregels’ hebt doorgelezen, maar ze zijn iets meer gericht op het controleregeltype beschikbaarheidscontrole. Let goed op, want straks worden er quizvragen over gesteld.

 1. Klik op de knop + Controleregel toevoegen in het menu Controleregels op het hoofdmenu.
 2. Het configuratiescherm Nieuwe controleregel verschijnt. Voer eerst de naam voor uw controleregel in en kies dan de controlefrequentie.
  Opmerking: Uw controlefrequentie is de tijd tussen het einde van de ene controle en het begin van de volgende. Lees meer >
 3. Ga dan verder en kies uw controleregeltype. Selecteer Http, Https, Webservice Http of Webservice Https in het menu Type.
 4. Nadat u uw controleregeltype hebt geselecteerd, voert u uw URL in in het invoervak URL, waarbij u ervoor zorgt dat u het juiste voorvoegsel invoert (d.w.z. “http://” bij het controleregeltype Http, “https://” bij het controleregeltype Https enzovoort).
 5. Als u tevreden bent over de configuratie van uw nieuwe controleregel, klikt u op de knop Opslaan. U hebt nu uw nieuwe controleregel voor beschikbaarheid toegevoegd!
  Opmerking: Onderzoek ook de andere controleregelinstellingen in de tabbladen boven aan het scherm Nieuwe controleregel.
Door deze website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.