1. Support
 2. Knowledge Base
 3. DNS
 4. DNS-controleregel configureren

Een DNS-controleregel configureren

We vernieuwen onze gebruikersinterface. Sommige informatie is nog niet aangepast. Lees meer.

Het monitoren van uw DNS is een uitstekende manier om te verzekeren dat uw gebruikers uw website en services gemakkelijk, snel en veilig kunnen bereiken.

Hoewel in onze cursus Inleiding tot controleregels in de Uptrends Academy is uitgelegd hoe u een controleregel toevoegt, vindt u hier meer specifieke informatie over het configureren van een DNS-controleregel.

Waarvoor gebruikt u een DNS-controleregel?

Met deze controle kunt u verschillende queries uitvoeren op een DNS-naamserver. Het meest voor de hand liggende om te controleren is of uw domeinnaam (www.uwonderneming.nl) nog steeds verwijst naar het IP-adres van uw webserver. De naamserver van uw provider is de primaire bron van deze informatie. Door deze DNS-query rechtstreeks te monitoren, detecteren wij DNS-problemen, zelfs voordat uw website niet meer beschikbaar is voor uw bezoekers en klanten.

Met Uptrends' DNS-controleregel kunt u uitgebreide DNS-gezondheidschecks uitvoeren: verifieer uw websitedomeinnamen (A en CNAME records), mailserver domeinnaam mappings (MX records), DNS zones (NS records), machtigingsgegevens over DNS-zones (SOA records) en andere DNS-informatie uit TXT records (met inbegrip van SPF-informatie voor e-mail-autenticatie).

Een DNS-controleregel instellen

 1. Navigeer naar het configuratiescherm Nieuwe controleregel. (Ga naar onze les Controleregels toevoegen in de Uptrends Academy als u niet meer precies weet hoe u dit doet.)

 2. Stel uw controleregeltype in op DNS.

 3. Voer de Naam en het controle-interval die het meest geschikt is voor uw DNS-monitoring behoeften.

 4. Selecteer uw IP-versie. Als u test met IPv6, heeft u de mogelijkheid om alleen die controlestations te gebruiken die native IPV6 hebben; indien niet aangevinkt, zullen controles worden gedaan vanaf alle geselecteerde controlestations met native IPV6 en met IPV6-emulatie op IPV4-controlestations.

 5. Vul de gegevens van de DNS-server in door de domeinnaam of het IP-adres te specificeren van de DNS-server die u wilt testen.
  Bijvoorbeeld: n1s.uwprovider.nl

  Opmerking: Het is belangrijk dat u de poort voor uw DNS-server controleert, standaard is de poortwaarde ingesteld op 53.
 6. Selecteer uw type DNS query. Uptrends ondersteunt A (IPV4)-, AAAA (IPV6)-, CNAME-, MX-, NS-, TXT- en *SOA-*waarden.

 7. Specificeer in het veld Testwaarde de domeinnaam die u wilt testen.
  Bijvoorbeeld: www.uwdomein.nl

 8. Vul het Verwachte resultaat in in het veld met die naam.
  Bijvoorbeeld: Voor het testen van de domeinnaam van uw website (een A Record query) vult u het IP-adres van uw domeinnaam in. De Uptrends-service zal dan verifiëren dat de response van de DNS-query overeenkomt met het IP-adres.

  Tip: Als uw domeinnaam meerdere IP-adressen heeft, kunt u een reguliere expressie gebruiken om meerdere waarden te matchen.
  Voorbeeld: 1.2.3.4 | 5.6.7.8
 9. Klik op de groene knop Opslaan wanneer u klaar bent.

Heeft u problemen met het toevoegen van een DNS-controleregel?

Als u problemen heeft met het toevoegen van een nieuwe DNS-controleregel, stuurt u ons dan gerust een support ticket. Ons team zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om u te helpen.

Door deze website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.