Het monitoren van uw DNS is een uitstekende manier om te verzekeren dat uw gebruikers uw website en services gemakkelijk, snel en veilig kunnen bereiken.

Hoewel in onze cursus Inleiding tot controleregels in de Uptrends Academy is uitgelegd hoe u een controleregel toevoegt, vindt u hier meer specifieke informatie over het configureren van een DNS-controleregel.

Waarvoor gebruikt u een DNS-controleregel?

Met deze controle kunt u verschillende queries uitvoeren op een DNS-naamserver. Het meest voor de hand liggende om te controleren is of uw domeinnaam (www.uwonderneming.nl) nog steeds verwijst naar het IP-adres van uw webserver. De naamserver van uw aanbieder is de primaire bron van deze informatie. Door deze DNS-query rechtstreeks te monitoren, detecteren wij DNS-problemen, zelfs voordat uw website niet meer beschikbaar is voor uw bezoekers en klanten.

Met Uptrends' DNS-controleregel kunt u uitgebreide DNS-gezondheidschecks uitvoeren: verifieer uw websitedomeinnamen (A en CNAME records), mailserver domeinnaam koppelingen (MX records), DNS zones (NS records), machtigingsgegevens over DNS-zones (SOA records) en andere DNS-informatie uit TXT records (met inbegrip van SPF-informatie voor e-mail-autenticatie).

Een DNS-controleregel configureren

1. Navigeer naar het configuratieschermNieuwe controleregel. (Ga naar onze les Een controleregel toevoegen in de Uptrends Academy als u niet meer precies weet hoe u dit doet.) Stel uw type controleregel in op DNS.
  2. Voer dan de naam en controlefrequentie in die het meest geschikt is voor uw DNS-monitoring behoeften.
  3. Vul de gegevens van de DNS-server in door de domeinnaam of het IP-adres te specificeren van de DNS-server die u wilt testen.
    Let op: Het is belangrijk dat u de poort voor uw DNS-server controleert, standaard is de poortwaarde ingesteld op 53.
  4. Vervolgens selecteert u uw type DNS query. Uptrends ondersteunt A-, CNAME-, MX-, NS-, TXT- en SOA-waarden.
  5. Specificeer in het veld Testwaarde de domeinnaam die u wilt testen. Voorbeeld: www.uwdomein.nl
  6. Zonder resultaat is een test niet zinvol, dus vult u ook het Verwachte resultaat in.

Voorbeeld: Voor het testen van de domeinnaam van uw website (een A Record query) vult u het IP-adres van uw domeinnaam in. De Uptrends-service zal dan verifiëren dat de respons van de DNS-query overeenkomt met het IP-adres.
    Tip: Als uw domeinnaam meerdere IP-adressen heeft, kunt u een reguliere expressie gebruiken om meerdere waarden te matchen.
    Voorbeeld: 1.2.3.4 | 5.6.7.8
  7. Klik op de groene knop Opslaan wanneer u klaar bent.

Heeft u problemen met het toevoegen van een DNS-controleregel?

Als u problemen hebt met het toevoegen van een nieuwe DNS-controleregel, stuurt u ons dan een support ticket. Ons team zal u zo snel mogelijk assisteren.