Wat is een SLA?

Een SLA (Service Level Agreement) is een contract met een provider van een service dat een gebruiker accepteert om het serviceniveau te definiëren dat zij mogen verwachten en ontvangen.

Als u bijvoorbeeld een website wilt hosten bij een webhostingprovider, zal het webhostingbedrijf u meestal laten weten dat zij X% uptime garanderen, als onderdeel van hun SLA.

Wat is een SLA-definitie?

Met Uptrends kunt u uw SLA met een website-, server- of webapplicatieprovider monitoren, of een SLA die u uw klanten aanbiedt*. Door een SLA-definitie te creëren kunt u dezelfde minimale vereisten die bepaald zijn door uw provider configureren en deze monitoren met behulp van uw dashboards SLA-overzicht. Als de site of provider niet voldoet aan de minimale eisen, wordt dit rood weergegeven in het rapport SLA-overzicht.

U kunt aangepaste elementen configureren, zoals:

• Uptimepercentage – Het minimum toelaatbare uptimepercentage op basis van de overeengekomen voorwaarden.
  • Uptime waarschuwingspercentage – Het punt waarop uw SLA dreigt niet te voldoen aan de minimumvoorwaarden.
  • Pagina laadtijd – De maximum laadtijd zoals bepaald in de SLA.
  • Operator responstijd – De hoeveelheid tijd tussen het versturen van een alert door Uptrends en het moment waarop een technicus inlogt bij Uptrends en de alert in het dashboard Alertstatus bevestigt om aan te geven dat zij actief aan het probleem werken.

We noemen deze elementen SLA-doelen. Uw SLA kan alleen uptime bevatten of een van de andere SLA-doelen. U kunt ook een SLA-tijdschema instellen. In SLA-tijdschema's kunt u de actieve tijden voor de SLA specificeren (zie verderop op deze pagina).

Opmerking: Als u in uw SLA-overzicht streepjes en nullen ziet in plaats van data, dan hebben uw tegel-/dashboardinstellingen een conflict in de data veroorzaakt, wat resulteert in ongeldige data. Lees meer.

Hoe stel ik een SLA-definitie in?

Om een SLA te definiëren doet u het volgende:

1. Log in bij Uptrends.
  2. Klik op de knop + SLA-definitie toevoegen in het menu SLA op het hoofdmenu.
  3. Geef uw definitie een beschrijvende naam.
  4. Voer het minimum uptimepercentage in in het geelomrande vak in het veld Uptime.
  5. Voer in het groenomrande vak in het veld Uptime het percentage in waar de uptime een punt van zorg wordt.
  6. Pas de Pagina laadtijd aan.
  7. Pas de Operator responstijd aan.
  8. Klik op de knop Opslaan, of ga naar het tabblad Tijdschema en lees verder.

Wat is een SLA-tijdschema?

U hebt een SLA-tijdschema nodig als uw SLA heeft ingestemd met tijden waarop een service of site uit de lucht is of niet onderworpen is aan de voorwaarden van de SLA-overeenkomst. Door een tijdschema in te stellen neemt Uptrends deze tijden niet op in de berekening van uw percentages.

Tijdschema

U kunt voor elk uur van elke dag van de week aangeven of deze SLA actief moet zijn. Blauwe vierkanten geven aan dat de SLA op dat moment actief is, witte vierkanten geven een inactief tijdslot aan. Klik op een vierkant om te schakelen tussen actief en inactief, of klik op de kolommen en rijen in het tijdraster om een heel tijdslot in of uit te schakelen.

Dagen uitsluiten

Als u niet-routinematig geplande downtime hebt, kunt u tijd uitsluiten op basis van specifieke kalenderdagen en tijden.
Om dagen uit te sluiten doet u het volgende:

1. Klik op de knop Nieuwe uitsluitingsperiode toevoegen.
  2. Geef de uitsluiting een beschrijvende naam.
  3. Selecteer de startdatum en en -tijd in de velden Van.
  4. Selecteer de einddatum en -tijd in de velden Tot.
  5. Klik op Instellen.

*Alleen de versies Business en Enterprise bevatten de functie SLA monitoring.