“We zijn heel blij en staan op het punt om het naar onze acceptatieomgeving te verplaatsen.”

We vernieuwen onze gebruikersinterface. Sommige informatie is nog niet aangepast. Lees meer.

Littlepay is een op vervoer gericht betaalplatform waarmee vervoeraanbieders passagiers contactloos betalen kunnen aanbieden met slimme apparaten en EMV-creditcards, ook bekend als chipkaarten. De API’s van Littlepay communiceren met kaartlezers om passagiersbetalingen te verwerken op meer dan 17.000 bussen, treinen en trams in het VK en Ierland. Littlepay biedt ook webapplicaties die de vervoersinstanties inzicht geven in hun transacties en andere aanverwante webdiensten voor gebruikers. We spraken met Brendan Buckley, Head of Engineering, om te ontdekken hoe Uptrends hun API’s ondersteunt.

Hardwerkende API’s

Voor alle duidelijkheid, Littlepay is geen hardwareleverancier; ze bieden API’s die worden gebruikt door leveranciers van kaartlezers om de elektronische betalingen te beheren als passagiers de contactloze betaalsystemen gebruiken. Stel je voor dat miljoenen passagiers in en uit bussen en treinen stappen die in- en uitchecken met hun apparaten (EMV-kaarten, mobiele telefoons, slimme horloges). Elke tik genereert een API-call naar de applicatie van Littlepay. Als die API’s om welke reden dan ook falen, kan dit hele steden letterlijk tot stilstand brengen.

Om ervoor te zorgen dat de activiteiten soepel verlopen zocht Littlepay een API-monitoringsysteem. Littlepay had een monitoringsysteem nodig dat niet alleen controleert of een eindpunt actief is, maar dat authenticatie kan gebruiken en transacties volledig kan voltooien om de beschikbaarheid en functioneren van hun API’s te verifiëren. Dat is waar Uptrends aan boord komt.

Volledige ondersteuning voor clientcertificaten

Om de API volledig te testen moest Littlepay een echt apparaat simuleren dat requests naar hun systeem stuurt. Elke kaartlezer heeft een uniek TLS-clientcertificaat dat het apparaat doorgeeft aan de API van Littlepay voor authenticatie. Met Uptrends Vault kan Littlepay hun clientcertificaten veilig opslaan en ze gebruiken om de requests van Uptrends-controlestations te authenticeren.

Ik heb een aantal andere monitoringtools bekeken, maar die boden geen ondersteuning voor clientcertificaten. Met Uptrends kon dit wel eenvoudig worden gerealiseerd.

“De API’s die we hebben waarbij fysieke apparaten met ons communiceren, zijn onderling TLS-geauthenticeerd. Elke kaartlezer heeft zijn eigen clientcertificaat dat hij ons presenteert, en daar moeten we op kunnen vertrouwen. Jullie ondersteunen dat echt. We hebben een aangepast clientcertificaat kunnen genereren dat alleen wordt gebruikt voor Uptrends-controleregels en dat feitelijk een synthetische transactie naar onze API stuurt. De controleregel gedraagt zich dus precies als een echt apparaat.”

Met Uptrends Vault bepaalt u wie gevoelige vault-items kan zien, en Uptrends toont nooit de waarden in uw monitorinstellingen of gedetailleerde controlerapporten.

Betrouwbare SLA-tracking

Als u SLA’s aanbiedt, moet u een manier hebben om ze te verifiëren en snel toegang hebben tot rapporten die u kunt delen. Met SLA-monitoring van Uptrends kunt u snel SLA-problemen identificeren en rapporten aanpassen en genereren.

“We hebben een verantwoordelijkheid tegenover onze klanten om hen rapporten te verstrekken waarin staat dat we aan hun SLA’s voldoen. Voorheen was veel van onze monitoring gebaseerd op logfilters aan de serverzijde en het monitoren van het aantal in-/uitchecks en dat soort dingen. Het was SLA-compliance die me er echt toe aanzette een tool te zoeken waarmee we zonder veel werk SLA’s zouden kunnen volgen.”

“Een van de redenen waarom we voor Uptrends hebben gekozen, was dat ik niet degene wilde zijn die SLA-rapporten zou maken. Het is erg prettig om te kunnen zeggen: ‘Kijk, hier is een rapport dat laat zien wat de beschikbaarheid en de uptime voor die maand waren, en we hebben de afgesproken SLA gehaald.’ Uptrends is erg nuttig voor ons voor SLA-rapportage.”

Echte API-beschikbaarheidsmonitoring vanaf de locaties van uw gebruikers

U kunt een eenvoudige Http/Https-controleregel gebruiken om te controleren of een API actief is, maar dat betekent niet dat de API werkt. Littlepay moet weten dat hun API’s beschikbaar zijn en 24/7 werken. Uptrends’ Multi-step API is de perfecte tool voor Littlepay om volledige API-interacties te simuleren.

“Je weet dat dit geen geval is waar je gewoon een CURL-request kunt sturen om erachter te komen of de API werkt. De controleregels die toegang tot onze portals simuleren, gebruiken Http JWT-autorisaties. We kunnen unieke inloggegevens genereren om de Uptrends-controleregel te identificeren. Met Uptrends kunnen we de vereiste autorisaties in de stappen zelf toevoegen en ze vervolgens gewoon uitvoeren. Het is heel eenvoudig te gebruiken.”

Een van de dingen die ik fijn vind aan Uptrends, is dat ik een Uptrends-controlestation kan gebruiken om te zien of gebruikers op die locatie ons kunnen bereiken of dat er een probleem is.

Littlepay let niet alleen op algehele beschikbaarheid; Littlepay gebruikt Uptrends' wereldwijde netwerk van 230 controlestations om de beschikbaarheid vanuit specifieke klantlocaties te verifiëren.

“Een van de dingen die ik fijn vind aan Uptrends is dat ik een Uptrends-controlestation kan gebruiken om te zien of gebruikers op die locatie ons kunnen bereiken of dat er een probleem is. Uptrends laat het ons weten als er problemen zijn. Hebben we uitval of iets dergelijks? Wat betreft de SLA’s die we intern en met onze klanten hebben, die draaien vooral om beschikbaarheid.”

U hoeft niet op uw tellen te passen met de API-stepeditor

We hebben onze Multi-step API Monitoring ontworpen om de configuratie zo pijnloos en eenvoudig mogelijk te maken. U stelt elke request in en u maakt assertions over de responses ter validatie. U kunt waarden extraheren en opslaan in variabelen, zodat u de waarde later opnieuw kunt gebruiken. Littlepay vond Uptrends eenvoudig en intuïtief.

“De step-editor is eenvoudig te gebruiken. Ik kon de controleregel aan iemand geven die hem nog nooit eerder had gebruikt, en hij is intuïtief. Je hebt er geen training of expertise voor nodig; het gaat gewoon werken. Het is gemakkelijk te gebruiken. Het is eenvoudig. Er is geen uitleg bij nodig.”

Flexibiliteit in alerting

Uptrends ondersteunt meerdere kanalen om alerts te ontvangen: sms, telefoon/spraak, e-mail, pushberichten vanuit de Uptrends-app en eenvoudig in te stellen integraties met StatusHub, Slack en PagerDuty. Als geen van deze uw voorkeur heeft: Uptrends ondersteunt het gebruik van webhooks. Met webhooks kunt u Uptrends-alerting integreren met andere waarschuwingssystemen die u al gebruikt of misschien liever gebruikt.

“We gebruiken de geautomatiseerde alerting van Uptrends. Als er een fout is, wordt de alert omgeleid naar Opsgenie. Voorheen gingen alerts ook naar Slack en e-mail, maar nu sturen we ze door via Opsgenie. Met Uptrends kun je teams en escalaties definiëren, maar omdat we ook andere alerts hebben die afkomstig zijn van onze eigen interne monitoring, moesten we alerts naar een centrale locatie sturen, dus gebruikten we een aanpasbare integratie in Uptrends om onze alerts naar Opsgenie te sturen in plaats van Slack te gebruiken.”

De functies die u nu en in de toekomst nodig hebt

Bij Uptrends zijn we actief bezig met het verbeteren en uitbreiden van de mogelijkheden en functies die worden aangeboden op basis van veranderende technologie en input en verzoeken van klanten. Een functie die eind 2019 aan Multi-step API is toegevoegd, is de mogelijkheid om rapporten en aangepaste dashboards vast te leggen, te loggen en te genereren met numerieke data die zijn geëxtraheerd uit uw API-responses.

“Vrije kengetallen is iets waar ik naar kijk om te gebruiken voor een bepaalde situatie waarin we een eindpunt bereiken dat ons een groen of geel licht geeft over of dingen werken. Vrije kengetallen zou een laatste verfijningslaag zijn die nuttig is om over te rapporteren.”

“We zijn heel blij. Het is duidelijk dat jullie het platform blijven ontwikkelen. Als ik naar nieuwe functies kijk die jullie uitbrengen, zoals vrije kengetallen, denk ik: Hoe kunnen we dit gebruiken? Hoe kan dit nuttig zijn voor ons? Vervolgens voeren we het in.”

Pak een ticket naar betere API-beschikbaarheid

Multi-step API Monitoring is slechts een van de oplossingen die Uptrends biedt. Uptrends heeft een compleet pakket aan website- en serverbeschikbaarheid en performance monitoring. Uptrends biedt oplossingen voor uw openbare websites, webdiensten en servers, maar u kunt Uptrends en Uptrends Infra ook achter uw firewall plaatsen. Maak een proefrit met Uptrends. Probeer Uptrends vrijblijvend 30 dagen gratis om te zien hoe Uptrends uw digitale activa kan monitoren.

Probeer Uptrends vandaag nog!
Door deze website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.