Synthetic Monitoring

Wat is Synthetic Monitoring?

Synthetic Monitoring is een actieve benadering voor het testen van een website of webservice door het simuleren van requests van bezoekers om te testen op beschikbaarheid, performance en functie.

Synthetic Monitoring is een algemene term die wordt gebruikt voor veel verschillende types website- en servermonitoringoplossingen. Synthetic monitors werken als bots die verbinding maken met websites, webservices, API’s en servers voor het verifiëren van beschikbaarheid, functionaliteit en performance met behulp van een netwerk van controlestations buiten de eigen websiteservers vanuit verschillende delen van het netwerk of de wereld.

Beschouwd als een ‘actieve’ of ‘proactieve’ benadering voor testen, voert Synthetic Monitoring de test uit volgens een rooster. Passieve monitoringoplossingen (zoals Real User Monitoring) daarentegen, vereisen gebruikersactie om de test te initiëren. Bij passieve monitoring kan een probleem langdurig onopgemerkt blijven gedurende periodes van verminderde site traffic. Vanwege de actieve benadering van Synthetic Monitoring bij het testen van een website of service, beschouwen de meesten het als de eerste lijn van verdediging tegen storingen en vertragingen.

Types Synthetic Monitoring

Hoewel de lijst met controleregeltypes lang is, vallen de meeste controleregels in een van drie categorieën: beschikbaarheid, performance en transactie monitoring. De meer geavanceerde controleregels, zoals webapplicatie monitors en Full Page Checks, omvatten twee of meer van de categorieën.

Beschikbaarheids monitoring

Beschikbaarheids monitoring (ook wel uptime monitoring genoemd) is de meest basale vorm van monitoring. In de kern betekent het dat de site of service toegankelijk is, maar soms wordt die definitie uitgebreid met het controleren of de website of service ook goed functioneert (geavanceerde beschikbaarheids monitoring). In zijn eenvoudigste vorm verzendt een beschikbaarheidsmonitor een Get of een ping en verifieert het de respons op een succesvolle code. Meer geavanceerde beschikbaarheidsmonitors kunnen controleren op specifieke inhoud en responstijd, proberen om een gebruiker te authenticeren, een API-oproep uitvoeren of een DNS- of SSL-certificaatinvoer verifiëren.

Webperformance monitoring

Webperformance monitoring brengt de beschikbaarheids monitoring naar het volgende niveau en kan de paginalaadtijd controleren, performance op elementniveau weergeven en rapporteren over de responstijden voor frontend en backend. Webperformance monitoring gebruikt vaak een native browser om de geretourneerde inhoud te laden voor Full Page Checks. Door de geretourneerde inhoud in een echt browservenster te laden, kunnen fouten worden vastgelegd die aanvankelijk niet in de eerste respons verschijnen. Problemen die door webperformance monitoring worden vastgelegd, omvatten het controleren van inhoud, fouten en trage reacties veroorzaakt door content van derden, en langzaam reagerende CDN’s en databases. Webperformance monitoring omvat ook multibrowser monitoring en mobiel monitoring.

Transactie monitoring

Transactie monitoring of webapplication monitoring brengt Synthetic Monitoring naar een nog hoger niveau. De controlestationcomputer voert een script uit dat kan inloggen bij een service, formulieren kan invullen, producten kan aanschaffen en op systeemprompts kan reageren. Transactie Monitoring test de ‘happy paths’ om ervoor te zorgen dat bezoekers hun taken kunnen voltooien.

Hoe werkt Synthetic Monitoring?

Zoals eerder beschreven, gebruikt Synthetic Monitoring andere computers of controlestations die op regelmatige, geplande basis proberen te interacteren met een web- of netwerkentiteit (binnen of buiten de firewall). Het proces vereist vier of vijf stappen, afhankelijk van of er tijdens de test een fout is opgetreden.

  1. Het monitoring systeem kiest een controlestation om de controle uit te voeren en stuurt de instructie naar het controlestation.
  2. Het controlestation initieert contact, controleert de respons en gaat verder op basis van het type controle dat de monitor vereist.
  3. Het controlestation rapporteert zijn resultaten en bevindingen terug naar het monitoring systeem.
  4. Het systeem registreert de informatie voor rapportage. Als de controle in een fout resulteert, verzoekt de service onmiddellijk een nieuwe test van een ander controlestation. Als het controlestation dezelfde fout rapporteert, beschouwt het systeem de error als bevestigd.
  5. Het systeem verstuurt een alert voor de bevestigde fout op basis van de escalatie-instellingen en dienstroosters.

Afhankelijk van het type test kan dit proces zo vaak als elke minuut of tot één keer per uur worden uitgevoerd. De meeste merken controleren elke minuut op beschikbaarheid, elke vijf minuten op performance en elke 15 minuten op transacties.

Geografische verdeling van controlestations

Synthetic Monitoring vereist het simuleren van de eindgebruikerervaring, en testen van dezelfde geografische locaties als de eindgebruikers is de sleutel tot succesvolle monitoring. Omdat alleen sommige gebruikers last kunnen hebben van fouten, zal het monitoring systeem een regionale fout eerder vastleggen naarmate het testen fijnmaziger is. De omvang en verspreiding van het netwerk van controlestations wordt steeds belangrijker met een mondiaal publiek.

Waarom Synthetic Monitoring gebruiken?

Elk bedrijf of merk dat inhoud of diensten levert via een netwerk of internet, heeft Synthetic Monitoring nodig om hun productiviteit, inkomsten en reputatie te beschermen. Wanneer beschikbaarheid en performance kritiek zijn voor de missie, kan een merk niet wachten tot eindgebruikers hen op de hoogte stellen van een probleem. Tegen de tijd dat eindgebruikers beginnen te klagen, is het te laat. Het merk is beschadigd door de problemen, en tot het probleem is opgelost, lijden de reputatie en de omzet van het merk daaronder.

Snellere probleemoplossing

Inhoud en ondersteunende technologie veranderen voortdurend, en de geringste verandering in de site of infrastructuur kan elk merk op zijn knieën brengen als niet alles verloopt als gepland. Slechte performance en uitval verschijnen snel bij het gebruik van Synthetic Monitoring. Door directe toegang tot gedetailleerde rapporten over een fout (soms met screenshots), kunnen teams snel reageren. Vaak kunnen teams de oorzaak vinden en deze oplossen voordat de eindgebruikers het merken.

Alerting

Alerts moeten verzonden worden voordat eindgebruikers problemen ervaren met een site of service. Hoewel sommige passieve benaderingen van monitoring alerts bevatten, werkt de proactieve benadering van Synthetic Monitoring goed om een team vroegtijdig te waarschuwen voor problemen. Synthetic Monitoring kan veel details controleren en verifiëren, en situaties identificeren voordat ze problemen worden, zoals verminderde performance van een database server.

Inhoud van derden volgen

Inhoud van derden komt in vele verschillende vormen, bijvoorbeeld reclame, betaalmanagementsystemen, CDN’s en analytische oplossingen. De performance van deze third-party leveranciers beïnvloeden de performance van de host site. Door een onafhankelijke monitoring service te gebruiken, kunnen merken hun third-party leveranciers aansprakelijk stellen voor de beschikbaarheid en performance van hun product.

SLA’s en Synthetic Monitoring

Naast performance en functie, gebruiken bedrijven Synthetic Monitoring om SLA’s (Service Level Agreement) te valideren. Gedetailleerde rapporten bieden bedrijven de mogelijkheid het exacte beschikbaarheidspercentage van een bepaalde periode te tonen. Sommige bedrijven gebruiken de rapporten om hun klanten te bewijzen dat zij de verplichtingen van hun SLA hebben nageleefd. Andere bedrijven gebruiken de rapporten om de beschikbaarheid te volgen van websites en services waarvan zij afhankelijk zijn.

Conclusie

Met Synthetic Monitoring kan een merk proactief web- en netwerkbezittingen monitoren en alerts ontvangen wanneer er iets niet naar verwachting werkt. Vanwege de flexibiliteit die Synthetic Monitoring biedt, zou een merk Synthetic Monitoring moeten beschouwen als hun eerste verdedigingslinie om beschikbaarheid, performance en functie te beschermen.

Probeer Uptrends' Synthetic monitoring 30 dagen lang gratis!

Het kan niet eenvoudiger! Met onze gratis 30 dagen proefversie test u alle features zonder enige verplichting!

Probeer Uptrends gratis
Door deze website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.