Website beschikbaarheid

Wat is website beschikbaarheid?

Website beschikbaarheid (ook wel website uptime genoemd) verwijst naar de mogelijkheid van de gebruikers om toegang te krijgen tot en gebruik te maken van een website of webservice. De beschikbaarheid van een website wordt doorgaans uitgedrukt als een percentage over een bepaalde periode.

Wat wordt bedoeld met “website beschikbaarheid”?

Een beschikbare website is een website die toegankelijk en bruikbaar is zoals de gebruiker verwacht. Wanneer we het hebben over beschikbaarheid, verwijzen we vaak naar de verhouding tussen de beschikbare tijd en de totale tijd. Meestal wordt de beschikbaarheid van een site uitgedrukt in een percentage, zoals 99,9% beschikbaarheid.

Voor een site is 100% uptime een moeilijk, zo niet onmogelijk doel op de lange termijn. De meeste providers hebben vaak een beschikbaarheidsdoel dat ze proberen te bereiken en te handhaven. Laten we eens kijken hoe het uptime percentage wordt berekend.

Website beschikbaarheid berekenen

Beschikbaarheid is een eenvoudig percentage gebaseerd op de uptime gedeeld door de totale tijdsduur. Afhankelijk van de mate van nauwkeurigheid die u nodig hebt, kunt u uren, minuten, seconden of milliseconden gebruiken. In het voorbeeld gebruiken we uren.

Een site met één uur downtime gedurende een heel jaar heeft een uptime van 99,99%.

((8760 uur – 1 uur) / 8760 uur) * 100 = 99,99%

99,99% uptime klinkt indrukwekkend met slechts één uur ongeplande downtime per jaar, en voor de meeste sites is dit een uitstekend doel. Andere sites zoals Google werken eraan een beschikbaarheid boven de 99,999% te behalen (5,26 minuten downtime per jaar).

Betekent beschikbaar alleen toegankelijk?

Veel merken die hoge beschikbaarheid beloven, verwijzen alleen naar de tijd die een gebruiker een URL kan invoeren en geen paginafout krijgen zoals:

  • 404 de pagina is niet gevonden.
  • 500 internal server error: een algemene code als een onbekende fout is opgetreden.
  • 503 service not available: verwijst naar een tijdelijk probleem.
  • 504 Gateway timeout: een server heeft niet tijdig gereageerd.

Natuurlijk kunt u veel andere fouten tegenkomen als gevolg van een storing. Het simpele feit is dat de gebruiker geen toegang heeft tot de site of service om een reden waarop hij geen invloed heeft. Betekent beschikbaarheid alleen dat een pagina toegankelijk is of moet de gebruiker ook een taak kunnen voltooien? Dat is een goede vraag, en het antwoord hangt af van aan wie je hem stelt.

Wordt een slecht functionerende website nog steeds als beschikbaar beschouwd?

Als u de gebruiker vraagt of een slecht functionerende site beschikbaar is, is het antwoord waarschijnlijk nee. Als je het aan een hostingprovider vraagt, is het antwoord waarschijnlijk ja. Dus hoe zit dat nu? Op basis van de bovenstaande definitie, als de gebruiker niet de informatie kan krijgen die hij nodig heeft of een taak niet kan voltooien, moet u de site als down beschouwen. Gebruik Transaction Monitoring om dit soort storingen vast te leggen.

Is een slecht functionerende website erger dan volledige uitval?

Hoewel het waar is dat uitval 100% van de gebruikers blokkeert, blijkt uit een studie van Akamai dat 91% van die gebruikers terugkeert naar de site. Voor een site die problemen heeft, maar nog steeds toegankelijk is, is het permanente verlatingspercentage 28%. De studie baseerde zijn bevindingen op kortstondige uitval, dus hoe langer de uitval duurt of hoe vaker uitval optreedt, hoe meer impact uitval heeft op reputatie en omzet.

Heeft website performance invloed op beschikbaarheid?

Dat kan als de slechte performance verhindert dat de gebruiker zijn taak kan voltooien. Dus, gebaseerd op onze basisdefinitie van “beschikbaarheid”, is performance zeker ook een beschikbaarheidsfactor. Het menselijk brein heeft snelle reacties nodig om geconcentreerd te blijven als het gaat om interactie tussen mens en computer. Langzame reacties verbreken de concentratie en hebben een negatief effect op de gebruikersperceptie van het merk (Everts, Tammy. Time is Money). Bovendien leiden trage laadtijden op mobiele apparaten ook tot lagere zoekrankings op Google (in het Engels).

Slechte performance is te wijten aan slecht ontwerp en slechte configuratie, waarbij grote afbeeldingen het grootste probleem zijn. Om de performance van uw website te verbeteren kunt u, naast beeldoptimalisatie, het volgende overwegen: het asynchroon laden van render-blocking content, het gebruik van compressie, caching, browserhints, inhoud van derden onder controle houden en CDN’s gebruiken om latentie te verminderen.

Wordt gepland onderhoud als uitval beschouwd?

Normaal gesproken worden periodes van gepland onderhoud niet als downtime beschouwd. Meestal sturen ontwikkelaars de gebruiker tijdens de onderhoudsperiode door naar een pagina met een verontschuldiging en uitleg dat de site in onderhoud is en wordt gebruikers verzocht om het later nog eens te proberen in plaats van een foutcode te versturen.

Bij veel cloudgebaseerde diensten is de inhoud verspreid over meerdere servers, en door het afkoppelen van één server voor onderhoud, worden requests gewoon doorgestuurd naar andere, beschikbare servers, waardoor downtime wordt voorkomen. Redundantie is uw grootste verdediging tegen uitval, maar heeft een hoog prijskaartje dat de moeite waard is voor grote spelers zoals Amazon die honderdduizenden dollars per minuut genereren. Voor de rest van ons is een veelomvattende monitoringstrategie uw beste optie voor het handhaven van hoge beschikbaarheid.

Website beschikbaarheid volgen

Om beschikbaarheid te volgen moet een merk controleren of gebruikers foutloos verbinding kunnen maken met hun website door middel van regelmatige, frequente testintervallen. Sommige merken controleren handmatig regelmatig de hele dag door, maar korte uitval kan onopgemerkt blijven bij periodiek testen. Geautomatiseerd testen kan zo vaak als elke minuut testen op uptime, dus zelfs die korte storingen die gebruikers treffen, worden vastgelegd in uptimerapporten.

Hoe werkt monitoring van website beschikbaarheid?

Beschikbaarheidsmonitoring is een proactieve optie die de respons van uw site verifieert met behulp van externe servers naar uw site. Met externe servers, bij voorkeur servers in de buurt van uw feitelijke gebruikers, legt u uptime- en latentieproblemen vast op basis van de locaties van uw gebruikers. Dit werkt als volgt.

  1. Een externe testserver stuurt een request voor inhoud naar uw pagina.
  2. De testserver ontvangt een respons code van “200 ok”, en van de site is bepaald dat deze in de lucht of beschikbaar is.
  3. Een andere testserver op een andere locatie verzendt 60 seconden nadat de vorige test is voltooid een request.
  4. De testserver ontvangt een foutcode.
  5. Een andere testserver verzendt onmiddellijk een request.
  6. De tweede testserver ontvangt een fout.
  7. De site wordt als down beschouwd op het moment van de eerste fout.
  8. Het testen wordt hervat met intervallen van één minuut.
  9. Een latere test krijgt een succesvolle respons.
  10. De site wordt als in de lucht beschouwd en de monitoringdienst registreert de tijd tussen de eerste fout en de succesvolle test als downtime.

Alerts worden verstuurd na de tweede bevestigde fout om u te laten weten dat uw site een beschikbaarheidsprobleem heeft, en er wordt een alles-veilig alert verstuurd wanneer u het probleem hebt opgelost. Naast een positieve respons (200 ok) kunnen de beschikbaarheidscontroles ook het volgende verifiëren:

  • Responstijd
  • Responsgrootte
  • Specifieke HTML result code
  • Gespecificeerde inhoud

Ontdek lokale beschikbaarheidsproblemen

Wist u dat uitval sommige gebruikers kan beïnvloeden en andere niet? Vanwege lokale beperkingen, slechte lokale internetarchitectuur, netwerkproblemen zoals DNS-problemen, browsertype en apparaattype hebben sommige gebruikers mogelijk geen toegang tot uw site. Met een monitoringdienst die een groot controlestationnetwerk heeft, kunt u testlocaties selecteren die representatiever zijn voor uw gebruikersbestand, zodat uw monitoring lokale downtime en latentieproblemen kan vastleggen.

Conclusie

Beschikbaarheid is meer dan alleen uptime, maar zonder uptime doen de andere problemen die invloed hebben op beschikbaarheid er niet veel toe. Monitoring van beschikbaarheid is van fundamenteel belang voor een gedegen strategie voor het monitoren van digitale ervaringen.

Probeer Uptrends gratis

Ervaar zelf hoe Uptrends Website Monitoring u kan helpen om SSL certificaten, DNS, FTP en meer te monitoren door 30 dagen gratis te testen. Er is geen credit card voor nodig!

Direct beginnen
Door deze website te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.