Wilt u geen alerts ontvangen tijdens onderhoudswerkzaamheden aan uw servers, websites of webservices? Wilt u dat alleen bepaalde operators alerts ontvangen en alleen bij bepaalde condities? In deze les leert u hoe uw stoutste alertdromen uitkomen.

Onderhoudsperiodes instellen

Stel dat u een vaste periode hebt voor routineonderhoud door uw team aan uw website, server of webservice. Gedurende die periode kunnen beschikbaarheid en performance afwijken van het normale patroon en uw alerts getriggerd worden. Wat doet u dan om alertspam te voorkomen?

Door een onderhoudsperiode in te stellen kunt u vooraf de specifieke datums en tijden instellen en bepalen of u uw alerts (of uw monitoring) tijdelijk wilt uitschakelen.

Setting up a Maintenance Window

U stelt een onderhoudsperiode als volgt in:

1. Klik in het scherm Controleregels op de controleregel waaraan onderhoudswerkzaamheden zullen worden verricht.
  2. Klik op het tabblad Onderhoudsperiode.
  3. Er verschijnt een lijst met bestaande onderhoudsperiodes. U kunt op een bestaande onderhoudsperiode klikken om die te bewerken of een nieuwe toevoegen door te klikken op de blauwe knop Nieuwe onderhoudsperiode toevoegen.
  4. Vervolgens wordt gevraagd wanneer het onderhoud zal plaatsvinden (eenmalig, dagelijks, wekelijks, maandelijks), van welke dag/tijd tot wanneer, en of u alleen de notificaties of de monitoring helemaal wilt uitzetten gedurende de gespecificeerde periode.
  5. Nadat u uw onderhoudsperiode hebt geconfigureerd, klikt u op de groene knop Opslaan. U kunt ook de instellingen testen door op de groene knop Test starten te klikken.

Escalatieniveaus configureren

Bij Uptrends zijn we dol op teamplayers. Daarom hebben we bij het bouwen van ons alertsysteem rekening gehouden met teams, met aanpasbare escalatieniveaus waarmee u ervoor zorgt dat de juiste mensen op het juiste moment een alert ontvangen over een mogelijk probleem.

U kunt tot vier escalatieniveaus configureren en alerts genereren die gebaseerd zijn op uw eigen regels. Ze zijn superflexibel en bevatten:

• Genereer een alert als er gedurende een specifieke periode fouten optreden.
  • Genereer een alert als een specifiek aantal fouten is opgetreden.
  • Stel regels in voor het versturen van herinneringen gebaseerd op het aantal herinneringen en de tijdsinterval.
  • Verstuur alerts via SMS, e-mail of beide.
  • Verstuur alerts via Integraties zoals Slack en PagerDuty.
  • Voeg een aangepast bericht toe.
  • Voeg een traceroute-log toe aan e-mails.
  • Voeg een extra e-mail to om extra mensen te waarschuwen.
  • Selecteer welke operators of operatorgroepen een alert ontvangen.

Een alertescalatie configureren

Binnen elke Alertdefinitie hebt u één tot vier escalatieniveaus. Om uw escalaties te configureren opent u uw alertdefinities en selecteert u een alertdefinities die u wilt aanpassen (zie de vorige les, Alertdefinities creëren, als u niet weet hoe u toegang krijgt tot definities of hoe u ze creëert).

1. Klik om een alertdefinitie te selecteren of klik op de knop Alertdefinitie toevoegen om een nieuwe definitie te maken.
  2. Selecteer de tab Escalatieniveau 1.
  3. Selecteer het selectievakje Actief als dit nog niet is geselecteerd.
  4. Stel de regels in voor de Escalatie.
  5. Selecteer de frequentie voor de herinneringen.
  6. Selecteer Alerting by E-mail of SMS/Text (SMS/Text gebruikt berichtcredits).
  7. Selecteer de optie Alerts versturen door integraties (als u integraties hebt geconfigureerd; anders bezoekt u de Knowledge Base Alerting voor meer informatie over integraties en configuratie ervan. Integraties omvatten phone (gebruikt berichtcredits) en integraties zoals PagerDuty, Slack en StatusHub).
  8. Voeg een eigen bericht toe (optioneel en alleen van toepassing op e-mail-, Slack- en PagerDuty-berichten).
  9. Selecteer het selectievakje Traceroute om een traceroute-log te ontvangen bij de e-mailalerts.
  10. Gebruik het gedeelte Groepen en operators om de operators voor de escalatie te selecteren (vergeet niet dat alerts alleen worden verzonden als de aangewezen operator dienst heeft).
  11. Klik op de knop Opslaan wanneer u klaar bent met het configureren van uw niveaus.

Ga door met het toevoegen van Escalatieniveaus. Als u meer dan de standaard drie escalatieniveaus nodig hebt, kunt u het aantal beschikbare escalaties aanpassen in uw Accountinstellingen.