1. Support
  2. Academy
  3. Alerts
  4. Geavanceerde alerting

Les: Geavanceerde alertaanpassingen

We vernieuwen onze gebruikersinterface. Sommige informatie is nog niet aangepast. Lees meer.

Wilt u geen alerts ontvangen tijdens onderhoudswerkzaamheden aan uw servers, websites of webservices? Wilt u dat alleen bepaalde operators alerts ontvangen en alleen bij bepaalde condities?

In deze les leert u hoe uw stoutste alertdromen uitkomen met onderhoudsperiodes en escalaties.

Onderhoudsperiodes instellen

Stel dat u een vaste periode hebt voor routineonderhoud door uw team aan uw website, server of webservice. Gedurende die periode kunnen beschikbaarheid en performance afwijken van het normale patroon en uw alerts getriggerd worden. Wat doet u dan om alertspam te voorkomen?

Door een onderhoudsperiode in te stellen kunt u vooraf de specifieke datums en tijden instellen en bepalen of u uw alerts (of uw monitoring) tijdelijk wilt uitschakelen.

Een onderhoudsperiode instellen

Een onderhoudsperiode creëren

U creëert onderhoudsperiodes per controleregel. Om uw geplande onderhoud in te roosteren doet u het volgende:

1. Klik op Monitoring in het hoofdmenu en selecteer Controleregel-instellingen in de lijst.
  2. Klik om de controleregelinstellingen te selecteren en openen van de controleregel waaraan onderhoud wordt verricht.
  3. Klik op het tabblad Onderhoudsperiodes.
  4. Klik op de knop Nieuwe onderhoudsperiode toevoegen.
  5. Voeg eventueel een omschrijving toe voor uw onderhoudsperiode.
  6. Stel de Herhaling in (eenmalig, dagelijks, wekelijks, maandelijks).
  7. Stel de datums en tijden in bij Van en Tot (deze opties veranderen op basis van uw keuze bij Herhaling in de vorige stap).
  8. Kies in het menu Onderhoudstype tussen het uitzetten van alleen de notificaties of de controleregel helemaal uitzetten.
  9. Klik op de knop Instellen.
  10. Klik op de knop Opslaan om de zojuist aangebrachte wijzigingen in de controleregelinstellingen op te slaan.

Escalatieniveaus configureren

Bij Uptrends zijn we dol op teamplayers. Daarom hebben we bij het bouwen van ons alertingsysteem rekening gehouden met teams, met aanpasbare escalatieniveaus waarmee u ervoor zorgt dat de juiste mensen op het juiste moment een alert ontvangen over een mogelijk probleem.

U kunt tot drie escalatieniveaus configureren en alerts genereren die gebaseerd zijn op uw eigen regels. Ze zijn superflexibel en bevatten:

• Genereer een alert als er gedurende een specifieke periode fouten optreden of als een specifiek aantal fouten is opgetreden,
  • Stel regels in voor het verzenden van slechts een bepaald aantal alerts binnen een tijdsperiode,
  • Stel alertmethodes in,
  • Voeg een aangepast bericht toe (alleen voor Slack, PagerDuty en e-mailnotificaties).
  • Voeg een traceroute-log toe aan e-mails.
  • Voeg een extra e-mail to om meer mensen te waarschuwen.
  • Selecteer welke operators of operatorgroepen de alert ontvangen.

Een alertescalatie configureren

Binnen elke Alertdefinitie heeft u één tot drie escalatieniveaus. Om uw escalaties te configureren opent u uw alertdefinities en selecteert u een alertdefinitie die u wilt aanpassen (zie de vorige les, Alertdefinities creëren, als u niet weet hoe u toegang krijgt tot definities of hoe u ze creëert).

1. Klik om een alertdefinitie te selecteren of klik op de knop Alertdefinitie toevoegen om een nieuwe definitie te maken.
  2. Selecteer de tab Escalatieniveau 1.
  3. Selecteer het selectievakje Actief als dit nog niet is geselecteerd.
  4. Stel de regels in voor de Escalatie.
  5. Selecteer de frequentie voor de herinneringen. Lees meer in het KB-artikel Alertherinneringen.
  6. Selecteer Alerts versturen via E-mail of SMS/Text (SMS/Text gebruikt berichtcredits).
  7. Selecteer de optie Alerts versturen door integraties (als u integraties hebt geconfigureerd; anders bezoekt u de Knowledge Base Integraties voor meer informatie over integraties en configuratie ervan. Integraties omvatten phone (gebruikt berichtcredits) en integraties zoals PagerDuty, Slack en StatusHub.
  8. Voeg een aangepast bericht toe (optioneel en alleen van toepassing op enkele integraties).
  9. Selecteer het selectievakje Traceroute om een traceroute-log te ontvangen bij de e-mails.
  10. Gebruik het gedeelte Groepen en operators om de operators voor de escalatie te selecteren (onthoud dat alerts alleen worden verstuurd als de toegewezen operator actief is en dienst heeft). Actief is een algemene instelling voor een operator en of deze operator dienst heeft wordt afgeleid van de Geen dienstperiode van de operator.
  11. Klik op de knop Opslaan wanneer u klaar bent met het configureren van uw niveaus.

Ga door met het toevoegen van escalatieniveaus.

Nadat u uw escalatieniveaus heeft geconfigureerd en de integraties die u wilt gebruiken heeft toegevoegd, kunt u testen of berichten worden verzonden. Bekijk het KB-artikel Alertberichten testen voor de methodes die beschikbaar zijn voor verschillende integraties.