Real User Monitoring (RUM) verzamelt performancegegevens van echte bezoekers van uw website. De reguliere Synthetische Monitoring van Uptrends werkt in een voorspelbare omgeving en gebruikt een vast monitoringinterval. Synthetische Monitoring werkt goed voor het monitoren van beschikbaarheid en het detecteren van veranderingen in de performance van webpagina's. RUM daarentegen, werkt in minder voorspelbare omgevingen (d.w.z. op de apparaten en computers van uw eindgebruikers) en richt zich dus veel meer op het meten van de feitelijke ervaring van uw gebruikers. We hebben uw op RUM gebaseerde gegevens in uw bestaande Uptrends-account geplaatst, en u kunt uw RUM-data en synthetische data naast elkaar bekijken.

Aan de slag met Uptrends' RUM

Om aan de slag te gaan met RUM zijn twee handelingen nodig: een RUM-websitedefinitie aan uw account toevoegen en het script in uw website implementeren.

Een RUM-website aan uw account toevoegen

1. Klik op de grote knop Nieuw: Real User Monitoring! aan de rechter bovenzijde van de applicatie. Hierdoor gaat u naar de pagina RUM proefperiode starten. Zowel bestaande als nieuwe gebruikers kunnen RUM gratis proberen; alle informatie over de proefvoorwaarden vindt u op deze pagina.
  2. Klik op de knop Probeer Real User Monitoring.
  3. Vul de URL in van de website die u wilt monitoren. Klik op de knop Voeg uw eerste RUM-website toe.
  4. Uw RUM proefperiode is nu begonnen. Klik op de knop Instructies tonen om naar de instellingen van uw nieuwe RUM-website te gaan.

Het script in uw website implementeren

Anders dan bij reguliere website monitoring moet u nu zelf wat werk doen. U krijgt van ons een klein stukje JavaScript dat u toevoegt aan de webpagina's die u met RUM wilt monitoren. We hebben het script zo ontworpen dat het andere scripts op uw website niet hindert en uw eindgebruikers niet merken dat u het Uptrends RUM-script aan uw pagina's hebt toegevoegd.

1. Zorg ervoor dat u toegang hebt tot de code van uw website, zodat de inhoud van uw pagina's kan worden gewijzigd.
  2. Voeg de JavaScript code toe aan elke pagina die u wilt monitoren. Wij raden aan het script toe te voegen aan het <HEAD> gedeelte van uw webpagina's. Door het script binnen de <HEAD> tags te plaatsen weet u zeker dat het script zo vroeg mogelijk laadt. Door vroeg te laden kan de controleregel zo veel mogelijk timinggegevens vastleggen.
  3. Zorg ervoor dat de geüpdatete versie van uw website bereikbaar is op het domein dat u in het veld URL hebt ingevuld.
  4. Zodra gebruikers uw geüpdatete site bezoeken worden RUM-gegevens verzameld. U ziet de gegevens meteen in het dashboard RUM-overzicht.

Bezorgd over privacy? We hebben een privacypagina met uitleg over hoe Uptrends gebruikersprivacy beschermt, extra stappen waarmee u gebruikersprivacy kunt verbeteren en suggesties voor aanvullingen op uw privacystatement.

Licentie

Uptrends stelt het RUM-script en de componenten die het script gebruikt beschikbaar onder een BSD (Berkeley Software Distribution) licentie. De volledige tekst kunt u vinden op https://hit.uptrendsdata.com/license.txt.

Eén script per website

Houd er rekening mee dat elk script specifiek is voor één enkele website aangezien het een sid bevat dat de corresponderende RUM-website in uw account op unieke wijze identificeert. Voor elke paginaweergave die Uptrends registreert bij een bepaalde RUM-website, verifiëren wij dat de paginaweergave werkelijk afkomstig is van het websitedomein dat u hebt gespecificeerd. We geven een voorbeeld om duidelijk te maken wat we bedoelen.
Voorbeeld: We gebruiken www.your-domain.com als voorbeeldwebsite. Er wordt standaard toegestaan dat er page views komen van zowel www.your-domain.com als your-domain.com. Als u hetzelfde script ook opneemt in een website die gehost wordt op test.your-domain.com of www.your-other-domain.com, zal RUM op deze andere domeinen niet werken, want RUM registreert geen page views die van andere domeinen komen. Elke website moet een afzonderlijke RUM-instantie hebben om zinvolle gegevens te verkrijgen.

Als u RUM-gegevens op meer dan één website wilt volgen, is het noodzakelijk dat u deze ook in Uptrends als afzonderlijke RUM-websites beschouwt. Voor elk websitedomein dat u wilt monitoren moet u een extra RUM-website instellen, want elk domein krijgt een ander script.

De domeinverificatie betekent ook dat RUM alleen in uw echte productieomgeving werkt. Als u afzonderlijke ontwikkel- en testomgevingen hebt die lokaal of onder een ander domein runnen, zal RUM van deze sites geen page views registreren.

Opmerking: Misschien gelden er bij u bijzondere omstandigheden waar precies dezelfde site op meerdere domeinen runt, terwijl u deze als één site wilt behandelen. Neem contact op met Support om dit in te stellen.