Dus u wilt een SOAP-controleregel aan uw Uptrends-account toevoegen. Dat is geweldig! We hebben in de Academy een handige cursus samengesteld over het toevoegen van controleregels, maar als u een meer SOAP-specifieke benadering zoekt, lees dan verder.

Een controleregel voor SOAP-webservice configureren

Om een SOAP-service te testen, wordt doorgaans een methode van die webservice aangeroepen, door er invoerdata naar te posten in de vorm van een SOAP-envelop en dan te verifiëren dat de respons correct is.

1. Ga naar het configuratiescherm Nieuwe controleregel. (Weet u niet meer hoe u dit doet, ga dan naar de les Een controleregel toevoegen in de Uptrends Academy.) Stel het controleregeltype in op Webservice HTTP of Webservice HTTPS.
    Opmerking: Door het controleregeltype Webservice te gebruiken, weten we zeker dat we Content-Type: text/xml gebruiken wanneer we requests naar uw server versturen. Omdat SOAP-enveloppen in XML-formaat zijn, zou dit bij de meeste webservices moeten werken.

2. Vul de betreffende informatie in bij naam, controlefrequentie, URL en poort.
  3. Klik op het tabblad Extra en stel de Http-methode in op Post.
  4. Specificeer uw SOAP request (de volledige SOAP-envelop) in het Post-dataveld.

Meestal ziet het er zo uit:
    …Message information goes here…

5. Uw webserver verwacht waarschijnlijk een SOAP Action HTTP header, die de server vertelt welke methode uw webservice moet uitvoeren.

In het veld HTTP headers specificeert u de header in het volgende formaat:

SOAPAction: http://mywebservice.example.com/MyServiceMethod

Opmerking: Als uw webserver een ander type content verwacht, kunt u een ander Content-Type specificeren in het veld HTTP headers. Bijvoorbeeld: Content-Type: application/xml

6. Het is waarschijnlijk nuttig om te verifiëren dat uw webservice terugkomt met de verwachte inhoud. U kunt naar een specifiek stukje inhoud zoeken door dit te specificeren in het veld Pagina inhoud match, op het tabblad Alertcondities. De Uptrends-service zoekt dan bij elke controle naar die inhoud in de HTPP-respons.

Werkt uw SOAP-controleregel niet?

Lukt het u niet uw SOAP-controleregel werkend te krijgen, neem dan contact op met support door een support ticket te sturen.

Stuur zo mogelijk een schermopname van een HTTP-request die wel werkt. Meestal heeft u er een in uw eigen webservice-testtool, die u kunt gebruiken om ons een Fiddler-schermopname te sturen, of een cURL command die alle benodigde gegevens bevat (URL/POST data/HTTP headers).